Deel 1: Beweging
Thuiswerken is iets waar velen van ons nu zo langzamerhand al een beetje aan gewend beginnen te raken.
Maar pakken we het wel op de juiste manier aan? En ben je je bewust van de veranderingen die het thuiswerken met zich meebrengt?
Wij zien en horen in de praktijk vaak terug dat ‘thuiswerkers’ moeite hebben met voldoende in beweging zijn.
Als fysiotherapeuten merken wij dat dit gebrek aan beweging weer leidt tot verschillende klachten, zoals;
- Nekschouderklachten
- Hoofdpijnklachten
- Pols- armklachten
- Elleboogklachten
- Lage rugpijn
Hieronder volgen een aantal voorbeelden van gebrek aan beweging die we regelmatig horen van onze cliënten.
Daarnaast geven we tips om dit gedrag om te zetten naar een gezonde gewoonte.
Voorbeeld 1
“Ik sta ‘s morgens op uit bed en loop naar de keuken waar mijn werk-laptop staat, dan begint mijn werkdag”
Bovenstaand voorbeeld horen we vaak. Normaliter zijn er op een dag veel meer verplaatsingen, denk bijvoorbeeld aan; fietsen naar werk, wandelen van het fietsenhok naar je kantoor, een wandeling in de pauze, et cetera.
Tip: Gebruik de stappenteller op je smartphone en probeer het aantal stappen van vóór het thuiswerken minimaal te evenaren!
Voorbeeld 2
“Normaliter wandel ik in de pauze met mijn collega’s een half uur. Samen is dat toch altijd gezelliger…”
Sinds het thuiswerken merken we dat ook veel sociale activiteiten waarbij bewogen wordt stil zijn komen te liggen. Het zogeheten ‘pauze-wandelen’ is hier een voorbeeld van.
Tip: Plan een afspraak in om met een collega/ vriend handsfree te bellen tijdens een digitale pauze-wandeling
Voorbeeld 3
“Als ik thuis bezig ben, dan ga ik soms zo op in mijn werk dat ik mijn pauze vergeet. Ik smeer dan even snel een boterham die ik achter mijn laptop opeet. Lekker makkelijk”
Het woord zegt het al, thuis-werken, twee werelden gaan ineens in elkaar overlopen. Je privéleven en je werk-leven. We horen vaak terug dat mensen makkelijker doorwerken tijdens de lunch, hun werktijden en pauze-tijden en privétijd zijn minder duidelijk afgebakend. Sommige mensen ervaren hier last van.
Tip: Zorg dat je in je pauze voor een andere omgeving kiest. Dit frist je mentaal even op en haalt je even uit je werk-modus.
Tip: Rooster je pauze in en koppel dit aan een agenda van een vriend/ collega. Op deze manier stap je even uit je bubbel en creëer je een ‘sociale stok achter de deur’.
Voorbeeld 4
“Tijdens het thuiswerken heb ik veel meer last van stijve nek en schouderspieren, terwijl ik niks anders doe, hoe kan dit?”
Het lijkt misschien of je niks anders doet, maar de omschakeling naar het thuiswerken is iets dat wel degelijk een grote verandering is. We raken snel gehecht aan onze gewoontes, dus al deze veranderingen kosten ons veel energie. Daarnaast zijn er vaak toch ook wel wat praktische verschillen en speelt mogelijk de ergonomie van je werkplek ook een rol (hierover in een later deel meer).
Tip: installeer pauze-software! We merken dat mensen veel langer aaneengesloten door kunnen gaan thuis, omdat ze alle gemakken om zich heen hebben.
Tip: Zorg dat er wat oefenmateriaal bij je werkplek ligt. Als je het in het zicht houdt, blijft het in je hoofd!
Tip: Koppel het doen van oefeningen aan een handeling die je regelmatig doet. bijvoorbeeld na elk leeggedronken glas water/ koffiemok 10 x nek-oefening A+B+C.
Kom in actie!
Heb jij het idee dat het thuiswerken een negatieve invloed heeft op je leefstijl?
Kom in actie en probeer enkele van bovenstaande tips!
Heb je specifieke dingen waar je aan wilt werken en kom je er zelf niet uit?
Maak het bespreekbaar met je fysiotherapeut of plan een afspraak in voor gerichte leefstijlcoaching.
Foto door Ketut Subiyanto via Pexels