Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

COPD

Wat is COPD en wat kan de fysiotherapeut voor je doen?

COPD is de afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’
Vertaald naar het Nederlands wordt het ‘chronisch obstructieve longziekten’. De afkorting vormt de verzamelnaam voor longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Deze aandoeningen komen tot uiting via een moeizame ademhaling. De gespecialiseerde fysiotherapeut geeft training om de algemene en lokale conditie van de spieren te verbeteren. Hierdoor win je aan uithoudingsvermogen en reduceer je de kans op een terugval.

Wanneer is er sprake van licht, matig en ernstig COPD?

COPD kent verschillende fases
Van de mensen met COPD heeft ongeveer 80% licht of matig COPD. De overige 20% kampt met ernstig of zeer ernstig COPD. Maar wanneer spreken we van licht en wanneer van ernstig COPD? Een indeling hiervoor die wereldwijd gebruikt wordt, is de GOLD-indeling. Deze is gebaseerd op longfunctieonderzoek.

Longfunctieonderzoek brengt in kaart hoe goed de luchtwegen en de longen (nog) werken
Een belangrijk onderdeel hierin is het meten van de maximale hoeveelheid lucht die je in één seconde kunt uitblazen. Dit heet de FEV1 en zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen. De GOLD-indeling vergelijkt deze uitslag met de gemiddelde uitslag van een gezond persoon van dezelfde leeftijd en geslacht (de voorspelde waarde).

De GOLD indeling ziet er als volgt uit:
 • GOLD I – licht COPD:
  De maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is meer dan 80% van de voorspelde waarde.
 • GOLD II – matig COPD:
  De maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 50% en 80% van de voorspelde waarde.
 • GOLD III – ernstig COPD:
  De maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 30% en 50% van de voorspelde waarde.
 • GOLD IV
  Zeer ernstig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is 30% of minder van de voorspelde waarde.

Mensen met een voorspelde waarde lager dan 60% komen in aanmerking voor een chronische diagnosecode!

Hoe je behandeld wordt bij COPD bij De Clavers?

Er wordt over het algemeen getraind met patiënten met Gold III en IV
Deze patiëntengroep wordt door de longarts verwezen voor fysiotherapie. De mensen uit deze groep hebben vaak meerdere malen in het ziekenhuis gelegen met verergering (exacerbaties) van hun ziektebeeld en zijn hierna verzwakt. Een andere groep heeft al een revalidatieperiode achter de rug in het revalidatiecentrum.

Het doel van het trainen is de algemene en lokale conditie van de spieren te verbeteren
Hierdoor ontstaat er een verbeterd uithoudingsvermogen en is de kans op terugval minder groot. Daarbij streven we ernaar mensen zo lang mogelijk op hetzelfde niveau te houden. Over het algemeen is bij COPD sprake van een ziektebeeld dat (geleidelijk) achteruitgaat.

Er is naast de wekelijkse evaluatie ook regelmatig overleg met de longverpleegkundige/ longarts. De trainingen in Goes worden op vier dagen gegeven tussen 9.30-12.00 uur in de locatie Brouwersgang.

Wie behandelt je?

Binnen De Clavers zijn Marijn van Liere, Michel Harinck en Ann de Maat gespecialiseerd in COPD. In de regel worden de groepen begeleid door twee fysiotherapeuten.

Heb je vragen na het lezen van deze informatie?

Stel ons je vraag. Het kan je helpen

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp