Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Enkelblessures

Enkelblessures of klachten aan enkels komen vaak voor

Het enkelgewricht is de verbinding tussen scheenbeen, kuitbeen en voet
Enkelbanden en pezen zorgen ervoor dat het gewricht goed wordt gestabiliseerd. Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van enkelblessures. Een acuut zwikmoment is het meest voorkomend. Dit komt vaak voor tijdens sportbeoefening of bij het afstappen van een stoepje.

Oorzaken
Bij een zwikmoment van de enkel kan de voet naar binnen of naar buiten zwikken. Het naar binnen zwikken van de enkel komt het meest voor en de enkelbanden aan de buitenzijde van de enkel worden dan flink opgerekt. Bij een ernstige verzwikking kun je ook je enkelbanden (af)scheuren. Pijn aan de buitenzijde van het enkelgewricht, zwelling, een bloeduitstorting en het niet goed op de voet kunnen staan zijn meestal het gevolg.

Een enkelblessure kan ook optreden zonder zwikmoment, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. Het kan zijn dat de enkel stijf aanvoelt en dat het enkelgewricht beperkt is in beweeglijkheid. 

Gevolg
Door je enkelklacht kan het zijn dat je in je dagelijks leven hinder ervaart. Traplopen, wandelen etc. kunnen moeizaam zijn en de enkel kan pijnlijk aanvoelen. Ook sporten waarbij de enkel belast wordt, gaat op dergelijke momenten niet of niet naar wens.  

Wat de fysiotherapeut aan jouw enkelblessure kan doen

De fysiotherapeut kan je helpen bij herstel van je enkelkwetsuur!
Eerst wordt een onderzoek uitgevoerd rondom je enkel om te ontdekken wat er aan de hand is. Na een acuut zwikmoment kan de fysiotherapeut je enkel intapen zodat je meer steun ervaart bij het belasten van je enkel. Daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen om de enkel weer stabiel en sterk te maken via oefeningen. Het doel is dat je zo snel mogelijk de enkel weer zonder beperkingen kunt belasten!

Tijdsduur herstel enkelblessure

Je wilt wellicht weten hoelang het herstel van een enkelblessure duurt?
De hersteltijd voor enkelblessures is variabel en afhankelijk van diverse factoren: de ernst van je klacht/blessure, de leeftijd en conditie van de patiënt, de inzet en belasting tijdens het herstel etc.

  • Lichte tot normale verzwikking      3 – 6 weken
  • Zware kneuzing                               7 – 10 weken 
  • Gescheurde enkelbanden              8 – 14 weken

Wat kun je zelf doen direct na een enkelblessure?

  • Koelen met een zak ijs, een coolpack of stromend koud water gedurende …. min.
  • Als je nog niet weet of de enkel gebroken of gekneusd is, de schoen aan laten.
  • Het been op (bijv.) een stoel leggen met een kussen o.i.d. onder de enkel.

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp