Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hamstringblessure

Wat is een hamstringblessure of hamstringruptuur?

Een hamstringblessure komt voornamelijk voor bij sporters. Er worden twee types hamstringrupturen onderscheiden:

  1. het stretchtype
    Hierbij wordt vooral de semimembranosus (spier achterzijde been) beschadigd
  2. Het sprinttype
    Hierbij raakt vooral de biceps femoris (spier achterzijde bovenbeen) beschadigd

De hamstring, is niet één spier, maar een spiergroep die bestaat uit drie spieren
Als je een hamstringblessure oploopt kan dit dus op diverse locaties zijn. De spieren lopen vanaf de zitbeenknobbel en de achterkant van het dijbeen richting de achterkant van het scheenbeen en kuitbeen. De hamstringblessure is bij spelsporters één van de meest voorkomende sportblessures. Hamstringletsel staat bijvoorbeeld bij voetbal op de 3e plaats van meest voorkomende blessures. 

Diagnose en behandeling
Bij de beoordeling van je hamstringblessure probeert je fysiotherapeut de blessure te lokaliseren en de mate van beschadiging in te schatten. Pas nadat de locatie en de ernst van de blessure duidelijk zijn, kan een herstelplan plan gemaakt worden. Omdat het om een grotere spiergroep gaat, zijn er meerdere behandel- en herstelmogelijkheden en therapieën mogelijk.

Zoek je een in hamstrings gespecialiseerde sportfysiotherapeut?

Voor een effectieve behandeling en verantwoorden terugkeer naar je sport je bij je sportfysiotherapeut van De Clavers aan het juiste adres. Jouw fysiotherapeut is ook in staat om te beoordelen wanneer en in hoeverre jij je sport weer kunt uitoefenen. Bij de Clavers zijn dit Stijn Sprinkhuizen, Mirke Theunissen en Marieke Wolters (i.o.).

Daarnaast zijn alle fysiotherapeuten bij de Clavers ervaren in het behandelen van hamstringklachten.

De revalidatie van de hamstring is afhankelijk van het type ruptuur
Het sprinttype is vooral gebaat bij krachttraining waarbij de spier aan kracht wint en tegelijkertijd verlengd wordt.Bij het stretchtype wordt meer nadruk gelegd op de flexibiliteit. Je fysiotherapeut zal een traject aanbevelen dat zoveel mogelijk aansluit bij je blessure en op de sport die je beoefent.

Voorkomen is beter dan genezen
Tenslotte kan jouw sportfysiotherapeut je helpen met preventie. Dit om herhaling van een hamstringblessure te voorkomen. Het herstellen van een hamstringblessure is namelijk veelal een tijdrovend traject. Die kostbare tijd besteed je vast en zeker liever aan sporten.

Verdieping in de aard en de ernst van je hamstringblessure

  1. Avulsie ruptuur/volledig afgescheurde pees. Bij de avulsie ruptuur scheurt het bot van de aanhechting van het zitbeen af. Deze ernstige blessure is zeldzaam. Slechts in 3-10% van de hamstringletsels die gezien worden op de radiologie is dit aan de orde. Belangrijk is dat dit type letsel tijdig herkend wordt. Operatief ingrijpen kan geïndiceerd zijn en zowel met als zonder operatie is de revalidatie langdurig (9-12 maanden).
  2. Ruptuur van de in de spier gelegen pees
  3. Ruptuur van spier-peesovergang
  4. Ruptuur in de spierbuik

MRIgradatie van spierrupturen en hersteltijd.

Gradatie MRI bevingen Dagen tot return to play
0 Geen abnormaliteiten 8 (±3)
I Oedeem zonder weefselschade 17 (±10)
II Partieel ruptuur 22 (±11)
III Totale ruptuur 73 (±60)

UEFA study, Hallen and Ekstrand 2014

Bovenstaande tabel is gebaseerd op een MRI-studie
In de praktijk zien we dat door de grote overlap binnen de hersteltijden tussen de verschillende gradaties een MRI vaak niet van toegevoegde waarde is om de herstelduur in te schatten.

Goed om te weten
Klinisch blijkt dat de fysiotherapeut op basis van enkele anamnese-gegevens, palpatie, beoordeling van flexibiliteit, kracht en een functionele test, prima in staat is om de duur tot return to play te beoordelen. Deze beoordeling is direct na de blessure nog onbetrouwbaar, maar biedt na herhaald lichamelijk onderzoek gedurende de revalidatie een betrouwbaarder uitkomst dan MRI-onderzoek. (Bron: Phil Jacobsen, Erik Witvrouw, Patrice Muxart,  Johannes L. Tol, Rod Whiteley)

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp