Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hernia

Fysiotherapie bij een hernia (HNP)

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi) gaat gepaard met rug- en beenpijn
Dit kan gecombineerd gaan met gevoelsverlies en later ook met motorische uitvalverschijnselen. Een hernia komt regelmatig voor en kan voor grote beperkingen zorgen in jouw dagelijks leven. De klacht kan ‘conservatief’ en ‘operatief’ worden behandeld. Daarbij is het goed om te weten dat een conservatieve benadering op langere termijn net zo effectief is als opereren.

Wat is een hernia (HNP)?

Bij een hernia is er sprake van druk op de zenuw
Deze druk wordt veelal veroorzaakt door een uitstulping van de tussenwervelschijf. Een hernia zegt eigenlijk iets over de conditie van je tussenwervelschijf (discus intervertebralis). Deze klachten komen voornamelijk voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar oud.

Symptomen

Bij een hernia kan er sprake zijn van verschillende symptomen
Deze symptomen presenteren zich lang niet in alle gevallen. Hierdoor is het diagnosticeren ervan niet altijd even gemakkelijk. Soms moet er aanvullende diagnostiek worden uitgevoerd. Een hernia kan ook asymptomatisch voorkomen. Dit betekent dat er wel sprake is van deze aandoening, maar geen klachten veroorzaakt. Onderstaande symptomen komen regelmatig voor bij mensen met een hernia.

  • Pijn in de (onder)rug
  • Schietende of brandende pijn in één been, soms tot aan de voet
  • Gevoels- en of krachtsverlies in het been
  • Tintelingen
  • Toename van pijn tijdens hoesten, niezen en/of persen
  • Vegetatieve stoornissen (koude voet etc.)

Behandeling

Zoals al eerder aangegeven kun je kiezen voor een conservatief of operatief beleid
Een operatief beleid wordt pas worden gekozen bij sterk progressieve klachten in de vorm van motorische uitvalverschijnselen of langdurige pijn.

Bij een conservatief beleid stellen we in samenspraak een geschikt behandelplan op
Dit zal deels bestaan uit (pijn)educatie en oefentherapie. Een tussenwervelschijf is trainbaar. Via beweging neemt de toevoer van zuurstofrijk bloed toe, wat het herstelproces verbetert. Oefentherapie speelt hierin een belangrijke rol. Het bewegen mag hierbij enigszins pijnlijk zijn.

Behandeling bij fysiotherapie de Clavers

Binnen onze praktijk zijn meerdere therapeuten ervaren in het behandelen van hernia‘s
Bij voorkeur worden herniaklachten behandeld door een manueel therapeut. Onze manueel therapeuten zijn Michel Bakker, Pascal Beeke, Cees van Iwaarden en Michel Harinck (manueel therapeut i.o.). 

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp