Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Osteopathie

Osteopathie behelst herstel en genezing over en in het hele lichaam

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze
Deze gaat uit van de veronderstelling dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed heeft op je gezondheid. Herstel en/of genezing via osteopathie is dan ook gericht op het stimuleren van de beweeglijkheid van je lichaam en/of lichaamsonderdelen.

Osteopathie is géén ziekte van de botten.

Ondanks dat de letterlijke vertaling dit wel betekent, houdt osteopathie toch iets heel anders in. De osteopaat kijkt bij een klacht niet alleen naar het gebied waar de klacht gevoeld wordt, maar naar het hele lichaam. Een gezond lichaam beweegt constant. Niet alleen een arm, een been of een nek, maar alle weefsels. De organen bewegen, de hersenen bewegen en ook tussen de verschillende weefsels is er constant beweging. Ook als je stilligt.

Wanneer er bewegingsverlies ontstaat in een bepaald deel van het lichaam beïnvloedt dit ook andere delen van het lichaam en kan dit klachten veroorzaken. De oorzaak van klachten kan dus in een ander deel van je lichaam gelokaliseerd zijn dan waar de klachten zich openbaren.

Je osteopaat kijkt hierbij naar drie systemen:

  • Pariëtale systeem – het bewegingsapparaat; gewrichten, spieren en pezen
  • Viscerale systeem – de organen inclusief hun ‘ophangsystemen’ en vliezen
  • Craniosacrale systeem – de schedel, wervelkolom, het bekken en de hersenvliezen

De eerste behandeling wordt gestart met een uitgebreid vraaggesprek. Vervolgens wordt het hele lichaam onderzocht. De beweeglijkheid wordt beoordeeld en indien nodig verbeterd. Op deze manier worden de functies van de verschillende systemen geoptimaliseerd en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Met welke klachten kun je bij de osteopaat terecht?

Omdat een osteopaat het totale lichaam behandelt, is het onmogelijk om alle indicaties te beschrijven. Zowel langdurige, terugkerende, complexe, als acute klachten kunnen worden behandeld. Veel voorkomende oorzaken waarom iemand hulp zoekt bij een osteopaat zijn:

  • Hoofdpijn, migraine
  • Maagklachten, darmklachten, obstipatie, spastische darm
  • Menstruatieklachten
  • Keel-, neus-, en oorklachten
  • Bekkenproblemen
  • Rugklachten
  • Telkens terugkerende blessures.

Ook bij baby’s en kleine kinderen zijn osteopathische behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld bij huilbaby’s, reflux, kinderen met een voorkeurshouding of overactieve kinderen.

Wie is jouw osteopaat bij de Clavers?

Marcel van Dijk heeft binnen De Clavers de opleiding osteopathie gevolgd en afgesloten met het certificaat osteopathie (osteopaat C.O.)
Marcel is echter niet geregistreerd als osteopaat, waardoor er vanuit de zorgverzekering geen (gedeeltelijke) vergoeding kan plaatsvinden. Heb je echter een probleem waarvan je de oorzaak niet weet, dan kan een fysiotherapeutische intake worden gedaan die meestal wel vergoed wordt. Blijkt dat de oorzaak dan toch vooral gelegen is in het viscerale systeem, dan kunnen we in onderling overleg het vervolgbeleid bepalen.

Meer weten over osteopathie?

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp