Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Schouderklachten

Deel dit bericht

Ongeveer 20% van de mensen krijgt ooit te maken met schouderklachten, waarvan 40% na een jaar nog klachten heeft. Daarnaast is het bekend dat schouders slechter herstellen naarmate de klachten langer bestaan en naarmate de persoon ouder is, loop er dus niet te lang mee rond.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Bij de werkende bevolking is bekend dat werk met veel schouderbewegingen, werk dat veel of langdurig kracht vergt van de bovenarmen, werken in een voor de schouder belastende  houding (bijvoorbeeld kappers, maar ook beeldschermwerkers) en veel stress schouderklachten kunnen veroorzaken.

De ene schouderklacht is het andere niet

Bij veel schouderaandoeningen lijken de klachten op elkaar, zoals pijn in de bovenarm en pijn bij het bewegen van de arm van het lichaam af. De oorzaken kunnen daarentegen erg verschillend zijn. Het is daarom de kunst om de juiste oorzaak vast te stellen en daarna zo snel mogelijk met een behandelplan te beginnen dat gericht is op jouw aandoening.

Behandelmogelijkheden voor schouderklachten

Na vaststellen van de diagnose krijgt u uitleg over de aandoening en manieren aangereikt om het herstelproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Kennis over uw eigen schouderprobleem helpt bij het herstel.
De diagnose van de fysiotherapeut bepaalt welke therapie nodig is:
In eerste instantie is vaak relatieve rust nodig, zo snel mogelijk gevolgd door geleidelijk opbouwen van oefentherapie. Soms is het nuttig eerst stijve gewrichten te versoepelen met manuele therapie en omliggende spieren te ontspannen met massage, stretchen of dry needling (dat is een methode waarbij met hele dunne naaldjes spierverhardingen kunnen worden opgelost). Zo wordt de slechte conditie van een pijnlijke schouder omgezet in een steeds betere conditie, waarmee de pijn steeds meer verdwijnt.
Bij acuut pijnlijke schouders is het voorschrijven van medicijnen of het geven van een  injectie in de schouder nuttig en soms kan het zelfs nodig zijn een schouder te opereren. We overleggen dit dan met de betreffende huisarts en/of orthopeed.
Bij elk schouderprobleem wordt op die manier toegewerkt naar een zo spoedig mogelijk herstel waarbij de pijn weer is verdwenen en u weer tevreden kunt zijn bij de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten en sportbeoefening.

Schouderspecialisten 

Het goed opsporen van de oorzaak en het behandelen van zere schouders is een vak apart. In de jaren 90 ontstonden daarom gespecialiseerde schouderklinieken. Al snel bleek dat daar betere behandelresultaten werden bereikt dan in de gewone fysiotherapiepraktijk.
Onze schouderspecialisten zijn Pascal Beeke en Nicolina Kerhove.

Zij zijn aangesloten bij het Schoudernetwerk Zeeland en er voor verantwoordelijk dat elk schouderprobleem goed in kaart wordt gebracht en goed wordt behandeld. Dat doen ze als behandelaar en als vraagbaak voor de andere collega’s die ook schouderklachten zien.

Nieuw bij De Clavers

Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp