Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is geen spierreuma

Herken je dit? Fibromyalgie wordt soms ook spierreuma genoemd
Dit is niet correct. Er is namelijk geen sprake van ontstekingen bij fibromyalgie. En bij reuma is dat wel het geval. Heel vaak zijn er zelfs helemaal geen afwijkingen te vinden in het lichaam bij fibromyalgie. Toch ervaren mensen last. Hoe kan dat dan?

Er zijn enkele theorieën die echter geen van allen bewezen zijn. Eén theorie gaat ervanuit dat de hormonale aansturing van de spieren door de hersenen verstoord is. Een andere theorie vermeldt dat de manier waarop het lichaam prikkels van buiten het lichaam verwerkt, niet goed gefilterd worden. En een derde theorie zegt dat de pijnverwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt.

Hoe dan ook: alles lijkt erop te wijzen dat er op een bepaalde wijze overprikkeling optreedt, waardoor mensen eerder pijn ervaren.

Deze pagina informeert je over de verschijnselen rondom fibromyalgie. Ook kun je lezen wat wij, als fysiotherapeuten, voor je kunnen doen. Als je vragen hebt, hopen wij dat je die stelt.

Hoe herken je fibromyalgie?

Mensen met fibromyalgie geven vaak de volgende klachten aan:

  • Pijn
    De pijn kan in het hele lichaam voorkomen, maar er lijken locatie-overeenkomsten te zijn. Denk aan de monnikskapspier, bilspier en de nek- en borstspier. De pijn kan zeurend zijn, maar ook tintelend, brandend of zwaar aanvoelen. Vaak worden er zogenaamde ‘triggerpunten’ of pijnpunten aangegeven. Deze plekken, die extra ‘drukpijnlijk’ zijn, worden meestal ervaren in bepaalde spieren.
  • Vermoeidheid
    De vermoeidheid die mensen voelen, is niet te verklaren vanuit overmatige activiteit en bestaat langer dan drie maanden.
  • Stijfheid
    Bij het begin van het bewegen voelt het lijf stijf aan. Dit komt vooral voor bij het opstaan uit bed en als je langer gezeten hebt.
  • Krachtverlies
    De spieren voelen minder krachtig aan. Dit kan tot gevolg hebben dat je bijvoorbeeld meer moeite hebt met het tillen van een boodschappentas. Of dat je het gevoel hebt door je knieën te zakken, of dingen uit je handen te laten vallen.
  • Slaapproblemen
    Het is vaak moeilijk om in slaap te komen en midden in de nacht worden mensen vaak wakker van de pijn.
  • Stemmingsklachten
    Problemen die hierbij voorkomen en die je wellicht herkent, zijn:
    – Concentratieproblemen
    – Vergeetachtigheid
    – Angsten
    – Depressieve gevoelens
    – Besluiteloosheid

Wat kan jouw fysiotherapeut doen bij fibromyalgie?

Eerst en vooral moet je beseffen dat je fysiotherapeut er niet voor kan zorgen dat fibromyalgie verdwijnt of dat de pijn weggaat. Dat kan niemand. Dit komt omdat nog niet bekend is hoe fibromyalgie ontstaat. Hierdoor kan het niet bij de bron worden aangepakt.

Wel kan je fysiotherapeut jou leren om te gaan met fibromyalgie
Ondanks dat we de ziekte niet kunnen genezen, kunnen we er wel op een goede manier invloed op uitoefenen. Dat doen we vooral door je een goede balans aan te leren tussen belasting en belastbaarheid. Het is namelijk van groot belang om in beweging te blijven. Dit gedoseerd en via een geleidelijke opbouw.

Zo kan je fysiotherapeut jou helpen met een op jouw toestand afgestemd oefenschema
Vervolgens ga je, onafhankelijk van de pijn, gefaseerd steeds meer doen. Ook krijg je adviezen en oefeningen voor thuis, omdat het belangrijkste deel van de therapie daar moet gebeuren: tijdens dagelijkse activiteiten. Je fysiotherapeut is geschoold in het geven van de juiste oefeningen en adviezen om jouw doel te bereiken. Dit lukt haar of hem alleen met jouw inzet en medewerking. De resultaten die we gezamenlijk bereiken zijn lastig in cijfers uit te drukken en variëren per persoon. Wel geven nagenoeg alle cliënten aan dat de oefeningen en gedoseerde beweging de ziekte veel beter verdraagzaam maken.

Massage, wamte, dry needling of andere therapievormen hebben meestal slechts tijdelijk effect en worden daarom niet aanbevolen. In uitzonderlijke gevallen kan er toch gebruik van worden gemaakt. Dit om de voorwaarden voor soepeler bewegen te verbeteren.

De Clavers

We staan u graag te woord

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp