Als bewegen niet meer vanzelfsprekend gaat.
Mensen zijn gemaakt om te bewegen. We beginnen er al mee voordat we geboren worden. In de baarmoeder is de foetus al bezig met bewegen. We houden er eigenlijk niet meer mee op totdat we overlijden. Want zelfs in onze slaap bewegen we nog. Bewegen is dus leven!
Als dat bewegen een probleem wordt, als het even niet meer lukt, dan betekent dat vaak een forse afname van je kwaliteit van leven. Je kan niet meer gaan waar je wil, je kan je werk niet meer doen, of je hobby of sport. Er valt dan vaak meer stil dan alleen je lijf.
De fysiotherapeut kan je helpen weer beter in beweging te komen, als dat bewegen niet meer vanzelfsprekend gaat. Uw fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij of zij helpt u om lichamelijke klachten te verhelpen, verminderen of voorkomen. Dat gebeurt altijd samen met u.
Moet ik eerst langs de huisarts?
Nee, in veel gevallen hoeft dat niet. U kunt zich rechtstreeks melden bij de fysiotherapeut. Deze zal een screening doen waarin wordt bepaald of uw klacht meteen behandeld kan worden. Van deze screening wordt een verslag gemaakt dat naar de huisarts wordt gestuurd, zodat deze weet dat u in behandeling bent.
In een aantal gevallen is het wél nodig dat u een verwijzing van de huisarts of een specialist heeft:
- Als u niet naar de praktijk kan komen en dus een behandeling aan huis of in een instelling nodig heeft.
- Als u een chronische indicatie heeft. De lijst met deze indicaties staat op de website van uw zorgverzekering. Let op: een chronische aandoening is niet hetzelfde als een chronische indicatie. Artrose kan bijvoorbeeld wel een chronische aandoening zijn, maar staat niet op de lijst van chronische indicaties.
- Als er sprake is van onderliggende, ernstige klachten. Bijvoorbeeld u bent bekend met kanker en heeft opeens onverklaarbare lage rug klachten. Om veiligheidsredenen zal er dan mogelijk eerst verder onderzoek moeten plaatsvinden, voordat u door de fysiotherapeut behandeld kan worden.
- Als er sprake is van een vers trauma, waarbij niet duidelijk is of er mogelijk meer schade is dan op het eerste zicht lijkt.
Hoe gaat een fysiotherapeut te werk?
Tijdens de intake wordt bepaald wat er precies aan de hand is. Dit gebeurt middels een vraaggesprek (anamnese), een inspectie (kijken hoe u staat en beweegt) en een fysiotherapeutisch onderzoek waarin specifieke testen worden gedaan.
Aan de hand van de intake wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld. Dan zal uw fysiotherapeut samen met u bepalen welke persoonlijke doelen u wil behalen en hoe deze bereikt kunnen worden. Voor de behandeling heeft uw fysiotherapeut verschillende methoden beschikbaar:
- Oefentherapie.
Een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling is de oefentherapie. Hierbij krijgt u gerichte oefeningen ter houdings- en bewegingscorrectie, mobilisatie, spierversterking, coördinatie, verbeteren van stabiliteit, evenwicht, circulatie, longfunctie, belastbaarheid of conditie. De oefeningen kunnen in de praktijk worden gegeven, maar meestal krijgt u ook huiswerkoefeningen mee om zelf te doen. Een voorbeeld hiervan zijn de McKenzie oefeningen die vaak gegeven worden bij lage rugklachten. Als nodig krijgt u een oefenschema mee naar huis als leidraad voor het thuis oefenen.
- Manipulaties en mobilisaties.
Dit zijn manuele technieken om de beweeglijkheid van gewrichten, spieren of bindweefsel te verbeteren. Hieronder vallen ook de Mulligan techneken: een zachte manier van mobiliseren van gewrichten door een combinatie van beweging en begeleiding van die beweging. Maar ook manuele therapie is een mogelijkheid (zie onder ‘manuele therapie’).
- Massagetherapie.
Deze kan ingezet worden om spieren te ontspannen of stimuleren, om de circulatie te verbeteren, of om de afvoer van vocht te stimuleren.
- Tapetechnieken.
Tapetechnieken kunnen ondersteunend aan de behandeling worden gebruikt.
- Shockwave therapie.
Zie onder het kopje “shockwave”.
- Dry needling.
Zie onder het kopje “dry needling”.
- Thermotherapie.
Ondersteunend kan als voor- of nabehandeling warmtepakkingen of koudeapplicaties woren gebruikt.
- TENS.
Dit is een vorm van stroomtherapie die gebruikt wordt vanwege het pijnstillend effect.