Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn

 Manuele therapie is een effectieve behandeling voor de patiënt met chronische spierspanningshoofdpijn. Niet alleen de frequentie van hoofdpijn neemt af maar ook verbetert het dagelijks functioneren van deze patiënten en treedt minder arbeidsverzuim op. Circa 3% van de mensen lijdt aan deze vorm van hoofdpijn. Dit concludeert manueel therapeut René Castien. Hij promoveerde 26 september 2013 bij VU medisch centrum te Amsterdam.

 

Als iemand meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft belemmert dit het dagelijks functioneren en leidt het ook tot verminderde arbeidsprestaties. Daarom is een effectieve behandeling van deze hoofdpijn zeer gewenst. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegingsfunctie van spieren en gewrichten in de nek met spierspanninghoofdpijn. Hieruit blijkt dat deze spieren en gewrichten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het onderhouden van chronische hoofdpijnklachten.

 

René Castien heeft onderzoek gedaan naar een manueel therapeutische behandeling die zich specifiek richt op verbetering van de bewegingsfunctie van de nek. Hij vergeleek deze behandeling met de gebruikelijke zorg door de huisarts. Castien vond, zowel direct na de behandeling als na een half jaar, dat manuele therapie effectief is. Niet alleen de frequentie van het aantal hoofdpijndagen daalde bij deze patiënten maar ook hun dagelijks functioneren verbeterde. Het positieve effect van de manuele therapie is vooral toe te schrijven aan de toename van spierkracht van de nekspieren. Daarnaast is de verbeterde bewegingsfunctie van de nek belangrijk.

Dit is het werkterrein van de manueel therapeut.

 

De manueel therapeuten bij De Clavers zijn Cees van Iwaarden, Pascal Beeke en Nicolina Kerkhove.

 

Vestigingen

Voor deze specialisatie, Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn, kunt u terecht in Goes - Brouwersgang.

Medewerkers

Binnen De Clavers is Michel Bakker gespecialiseerd in Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn.

Sport & Training

Informatie over arbeidsreïntegratie, beweegprogramma's, seniorenfitness en meer »

Kinderfysio

Gespecialiseerde fysiotherapie voor kinderen van 0 tot 18 jaar »

Nieuws

Facebook
10 september 2020 Fitkids. Iets voor jou?

Fitkids

Lees meer
9 september 2020 Gratis consult kinderfysiotherapie op 22 september a.s.

Heeft u vragen over de motorische ontwikkeling van uw baby of peuter? Meld u aan voor een gratis consult bij onze kinderfysiotherapeuten!

Lees meer
1 juli 2020 De groepen gaan weer van start!

Klaar om weer lekker actief bezig te zijn?

Lees meer