COPD


Ann de Maat


Marijn van Liere

COPD is een chronische longziekte waarbij iemand moeite heeft met ademhalen. Dit komt omdat de longen ontstoken en beschadigd zijn.  COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Disease', dit betekent chronisch obstructieve longziekten. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.

Licht, matig en ernstig COPD

COPD kent verschillende fases. Van de mensen met COPD heeft ongeveer 80% licht of matig COPD; de anderen hebben ernstig of zeer ernstig COPD. Maar wanneer spreken we van licht en wanneer van ernstig COPD? Een indeling hiervoor die wereldwijd veel gebruikt wordt is de GOLD indeling die gebaseerd is op longfunctieonderzoek.

Longfunctieonderzoek geeft aan hoe goed de luchtwegen en de longen (nog) werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het meten van de maximale hoeveelheid lucht die u in één seconde kunt uitblazen. Dit heet de FEV1 en zegt iets over de vernauwing van uw luchtwegen. De GOLD indeling vergelijkt deze uitslag met de gemiddelde uitslag van een gezond persoon van dezelfde leeftijd en geslacht (de voorspelde waarde).

De GOLD indeling ziet er als volgt uit:

  • GOLD I - licht COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is meer dan 80% van de voorspelde waarde.
  • GOLD II – matig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 50% en 80% van de voorspelde waarde.
  • GOLD III – ernstig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht ligt tussen de 30% en 50% van de voorspelde waarde.
  • GOLD IV – zeer ernstig COPD: de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht is 30% of minder van de voorspelde waarde.
     

Mensen met een voorspelde waarde minder dan 60% komen in aanmerking voor een chronische diagnosecode!


Bij De Clavers in Goes trainen we over het algemeen patiënten met Gold III en IV. Zij worden door de longarts verwezen voor fysiotherapie. Deze mensen hebben vaak meerdere malen in het ziekenhuis gelegen met verergering (exacerbaties) van hun ziektebeeld en zijn hierna verzwakt. Een andere groep heeft al een revalidatieperiode achter de rug in het revalidatiecentrum. Het doel van het trainen is de algemene en lokale conditie van de spieren te verbeteren. Hierdoor ontstaat er een verbeterd uithoudingsvermogen en is de kans op terugval minder groot. Daarbij streven we ernaar mensen zo lang mogelijk op hetzelfde niveau te houden. Over het algemeen is bij COPD sprake van een ziektebeeld dat (geleidelijk) achteruit gaat.
 

Er is naast de wekelijkse evaluatie ook regelmatig overleg met de longverpleegkundige/ Longarts. De trainingen in Goes worden op 4 dagen gegeven tussen 9.30-12.00 aan de locatie Brouwersgang.

Vestigingen

Voor deze specialisatie, COPD, kunt u terecht in Goes - Brouwersgang.

Medewerkers

Binnen De Clavers zijn Marijn van Liere en Michel Harinck gespecialiseerd in COPD.

Sport & Training

Informatie over arbeidsreïntegratie, beweegprogramma's, seniorenfitness en meer »

Kinderfysio

Gespecialiseerde fysiotherapie voor kinderen van 0 tot 18 jaar »

Nieuws

Facebook
20 mei 2019 hemelvaart

Hemelvaart gesloten

Lees meer
13 maart 2019 Hooikoorts?

Medical taping kan hooikoortsklachten verminderen.

Lees meer
8 januari 2019 Pensioen

Anthon Kunst en Jan Loopik met pensioen

Lees meer