Uw gezondheid in goede handen.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Artrose

Wist je dat artrose niet leeftijdgebonden is?

Artrose is een ziektebeeld waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner, zachter en brokkelig wordt. Het wordt dan ook vaak slijtage genoemd, waardoor het lijkt alsof het alleen door ouder worden ontstaat, maar dat is niet waar.  Ook jongere mensen kunnen artrose van de gewrichten krijgen. Dit omdat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Te weinig bewegen bijvoorbeeld blijkt artrose te stimuleren en lijkt haaks op de term ‘slijtage’ te staan. Helaas zijn tot nu niet alle factoren bekend.

Ook kun je artrose krijgen door langdurig (jarenlang) een gewricht op dezelfde wijze zwaar te belasten of doordat je een andere ziekte hebt zoals reumatoïde artritis. Overgewicht kan ook een rol spelen. Ook komt artrose vaak in families voor en daarmee speelt ook erfelijke aanleg een rol. Artrose komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen.

Bij De Clavers werken meerdere fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van artrose. Lees de informatie op deze pagina goed door. Het kan je helpen

Hoe herken je artrose?

De meest bekende symptomen zijn:

  • Pijn
    De pijn neemt toe, vooral bij bewegingsaanvang (startpijn). Dit geldt ook bij langer bewegen en zwaarder belasten. Als artrose erger wordt, kun je ook in rust pijn hebben.
  • Stijfheid
    Stijfheid treedt vooral op als je een poosje stilzit of -ligt. Ga je hierna bewegen dan voelt het betreffende gewricht vaak stijf en stram aan. ‘s Ochtends duurt het vaak even voordat je weer soepel kunt bewegen.
  • Kraken
    Het ‘kraken’, ook ‘crepiteren’ genoemd, is niet het knakkende geluid dat iemand soms met zijn vingers maakt, maar eerder een geluid of je grind vermaalt in je gewricht.
  • Ontstekingen
    Als de artrose heftiger wordt, kan je gewricht gaan ontsteken. Een ontstoken gewricht herken je aan één of meer van de volgende verschijnselen:
    – Roodheid: Het gewricht kan door betere doorbloeding wat rood zien
    – Warmte: Het gewricht kan wat warm aanvoelen
    – Pijn: Een ontstoken gewricht is meestal duidelijk pijnlijk
    – Zwelling:  Het gewricht is opgezet, waardoor beweeglijkheid verminderd. Dit kan ook ontstaan door botafzetting aan randen gewricht, de zogenaamde osteofyten.
  • Functieverlies:
    Je kunt minder met het gewricht en er minder druk of kracht op zetten. Ook voelt het vaak instabieler aan
  • Verandering in houding/stand:
    De gewrichten kunnen iets scheef gaan staan omdat het kraakbeen aan één kant van het gewricht verdwijnt en aan de andere kant (nog) niet. Hierdoor wordt omliggend weefsel ook weer anders belast.

Hoe je fysiotherapeut kan helpen bij artrose

Het is goed om te beseffen dat artrose zelf, dus de kraakbeenschade, niet kan verbeteren
Dit betekent echter niet dat je altijd last moet hebben van het gewricht.

Het belangrijkste bij de behandeling van artrose is het aanpassen van de leefstijl
Onderzoek bewijst dat lichaamsbeweging pijnvermindering tot gevolg heeft. Dit geldt ook voor het voorkomen van stijfheid en functieverlies bij artrose. Deze lichaamsbeweging moet wel goed gedoseerd worden en geleidelijk worden opgebouwd. Ook afwisseling is erg belangrijk.

Je fysiotherapeut kan je daarbij helpen en van goede adviezen voorzien
Ook kun je er met je fysiotherapeut en via speciale oefeningen voor zorgen dat verzwakte spieren aansterken. Hierdoor worden die spieren beter belastbaar.

Het verminderen van je lichaamsgewicht is ook van belang
Artrose geeft vaak meer last bij overgewicht. Door af te vallen komt er minder gewicht op de gewrichten, waardoor pijnklachten kunnen verminderen. Advies van een diëtist (en meer beweging) kunnen helpen.

Massage en warmtetherapie alleen in bijzondere gevallen
Massage en warmtetherapie kunnen lekker voelen, maar hebben alleen tijdelijk effect. Vandaar dat deze therapievormen niet worden aanbevolen bij artrosebehandeling. In bijzondere gevallen kan er toch gebruik van worden gemaakt. Dit om de voorwaarden te verbeteren waardoor iemand soepeler kan bewegen.

Beweegprogramma bij artrose in heup of knie.

Bij artrose van de heup of knie kun je bij De Clavers een beweegprogramma volgen
Dit is een oefenprogramma van 12 weken waarin gewerkt wordt aan het verbeteren van de beweging en belastbaarheid. Het programma wordt vergoed vanuit de verzekering. Vraag bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Revalidatie & Fysiotherapie

Onze therapeuten

Waarom De Clavers

Bij ons bent u in goede handen

Jouw klacht of blessure is in goede handen bij de Clavers Fysiotherapie

Ben je op zoek naar een goede fysiotherapeut die jouw klacht of blessure professioneel behandelt? Dat treft: Wij bieden onze diensten aan via verschillende locaties en zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Beveland. Omdat wij een van de grotere fysiotherapiepraktijken in Zeeland zijn, kunnen wij een breed spectrum aan klachten en blessures behandelen.

Blog artikelen

Fitness Actueel

Heropening Fitness!

Gezien de versoepelingen van afgelopen vrijdag gaan we vanaf maandag weer open met onze de afdeling Sport & Training!We zijn blij dat we hierin onze ...
Lees verder
Scroll to Top
× Stel uw vraag via Whatsapp